OM OSS

Dramaverket är Karlstads improvisationsteater. 

Våra föreställningar skapas i stunden och tillsammans med vår publik gör vi Värmlands kulturliv överraskande och oförutsägbart.

2015

Dramaverket startades år 2015 av David, Sanne och Johannes ur ett projekt som sommaren 2013 och 2014 gick under namnet Improvisommar. Man hade då gjort föreställningar med lekar i Museiparken och på Tempelriddaren i centrala Karlstad. Tidigt under 2015 anslöt Oskar när Johannes gick till Astrid Lindgrens Värld. Gruppen ägnade sig mest åt workshops och föreställningar med företag. Under Kulturnatten 2015 spelade Dramaverket sin Improshow inför fulla hus två gånger om. Då var även nytillskottet Christopher med på scenen. Det var då Dramaverket på riktigt tog fart.

2016

Utvecklade vi vårt första långformskoncept: Maximilian. Den spelades på Arenan i Karlstad och har blivit en av våra återkommande föreställningar, som ett bra komplement till de lekfulla kortformsföreställningarna. I Maximilian ägnar sig ensemblen åt att göra en sammanhängande berättelse i en dryg timme, genom att ta reda på vem eller vad Maximilian är. Under året expanderade gruppen när Johanna och Filip anslöt och på Kulturnatten, inför ett fullsatt Arenan, klev ytterligare några skådespelare in i rampljuset då Vera och Hanna kom med i gänget.

Här ser ni David och Johannes i "Nytt val" från Kulturnatten 2016.

2017

fortsatte Dramaverket ge långa och korta föreställningar.
Karl, Björn, Emma och Johanna blev medlemmar av ensemblen och hela sommaren spenderades i replokalen för att lära känna varandra då stora delar av "gamla" gruppen gett sig ut på nya äventyr. På hösten premiärspelade vi vår musikalföreställning Experterna på Scalateatern, för första gången tillsammans med liveband under ledning av Gustaf. 

 

2018

Året inleddes med ett helt nytt samarbete. Tillsammans med Gbgimpro arrangerade vi Improvision Song Contest Karlstad på Scalateatern. En melodifestivaltävling i improviserat format där såväl improvisatörer från Dramaverket som Gbgimpro ställde upp och fick en kväll att minnas. Artister som "Å. Gren", "Ruschenka" och bröderna "Bonjour & Bonzjour" tävlade och vann publikens hjärtan med sina bidrag. 

Självklart tog det inte stopp där. "Experterna" fick en ny chans under våren och vi spelade Improshower på Claesson's andra. Sommaren bjöd på våra första kurstillfällen där deltagarna fick prova på "Rolig improvisation på allvar" tillsammans med David och Christopher. Innan året var över hann vi också med en Kulturnatt, denna gång på UNO där de nya koncepten "Late night Improv" och "Det låter som låtar" introducerades för Karlstadpubliken i en tv-studio-miljö. De båda föreställningarna livesändes på Facebook och gav möjlighet till en ny typ av interaktion med publiken då även de som satt "hemma i soffan" kunde vara med och rösta fram sina favoriter bland de tävlande. 

Ett av bidragen ifrån Improvision Song Contest Karlstad-vinnaren "Å. Gren" var "Kaffet är slut". 

2019

1 februari var det dags igen. För andra året i följd arrangerades Imrprovision Song Contest Karlstad. Även denna gång i samarbete med Gbgimpro och nu även med besök ifrån improgruppen Presens Impro ifrån Stockholm. En fantastisk föreställning som livesändes på Facebook där vinnare för kvällen blev "Moamla", en fiktiv melodifestivaldeltagare skapad och spelad av Malte. Under våren 2019 spelas Maximilian åter på Arenan och ensemblen fortsätter outtröttligt att planera inför framtiden

To be continued...